سایه سنگین کرونا بر زندانها از ایران تا کلمبیا /پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۹
کارشناسان زندانها و بازداشتگاهها را محیطی مساعد برای گسترش سریع ویروس کرونا ارزیابی کردهاند. وضعیت زندانیان در کشورهای گوناگون از ایران گرفته تا کلمبیا نگرانیهای فراوانی برانگخته و ناآرامیهای به دنبال داشته است.
طبق ارزیابی کارشناسان در حال حاضر حدود ۱۱ میلیون زندانی در سراسر جهان وجود دارد. اکثر آنان در زندانها و بازداشتگاههای پرتراکم به سر میبرند، امکان فاصله گرفتن ندارند و در اغلب موارد از آب گرم، صابون، مواد شوینده و خدمات پزشکی محروماند.
افزون بر شرایط بد بهداشتی و تراکم بیشاندازه، آلودگی هوا و سلولهایی که از هوا و اکسیژن کافی برخوردار نیستند، سبب شده که زندانها و بازداشتگاهها به محیطی مناسب به شیوع ویروس کرونا بدل شوند.
میشل باشله، کمیسر حقوق بشر سازمان مللبه گفته میشل باشله، کمنیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل فاصلهگیری و قرنطینه کردن خود در شرایط کنونی بازداشتگاهها و زندانها عملا ممکن نیست. او از این رو کشورهای جهان را خطاب قرار داده و در دوران بحران کرونا گفته است: «آنهایی را که پشت میلههای زندان به سر میبرند، فراموش نکنید».
برخی از کشورها در این راستا شماری از زندانیانی را که مرتکب جرایم غیرسنگین شدهاند، عفو کرده و یا به حصر خانگی فرستادهاند.
اکثر زندانیان اما همچنان در حبس به سر میبرد و به ویژه در کشورهایی که وضعیت بازداشتگاهها بسیار وخیم است، ناآرامیها و درگیریهایی خشونتآمیز و گاه مرگبار روی داده است، از جمله در ایران.
به گزارش اهرو، سازمان حقوق بشر اهواز دو زندان مرکزی شیبان و سپیدار در این شهر در دو روز گذشته صحنه اعتراضات زندانیان و درگیری آنان با نیروهای گارد و محافظان زندان بوده است.
بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر اهواز، زندانیان که به خاطر شیوع ویروس کرونا و عدم رسیدگی پزشکی خواستار آزادی موقت از زندان شده بودند، با واکنش خشونتآمیز مسئولان زندان روبرو شدند. فعالان حقوق بشری در این ارتباط از زخمی و کشته شدن عدهای از زندانیان خبر دادهاند.
سایت خبری هرانا که بازتابدهنده مسایل حقوق بشری در ایران است نیز روز سهشنبه ۱۲ فروردین (۳۱ مارس) از درگیریهای مشابهی در زندانهای عادلآباد شیراز، الوند همدان، پارسیلون خرمآباد و چند بازداشتگاه دیگر از جمله در تبریز، سقز و مهاباد خبر داده بود.