وزیر بهداشت: در اواخر ماه دی قطع پروازهای چین را مطرح کردم / جمعه ۲۹ فروردین ۱۳۹۹
وزیر بهداشت ایران در پاسخ به انتقادهای مشاور اقتصادی سابق حسن روحانی شیوه برخورد با کرونا در کشور را "موفق" خواند و گفت، در اواخر دیماه برای توقف پروازها به چین و برعکس تلاش کرده است.
وزیر بهداشت ایران در پاسخ به انتقادهای مسعود نیلی، مشاور سابق اقتصادی رئیسجمهور در مورد عملکرد وزارت بهداشت در مقابله با کرونا گفت، الگوی مدیریت بیماری کووید۱۹ در کشور یک "مدل ملی موفق" و "مبتنی بر روش علمی و منطبق با اصول منطقی مبارزه با بیماریهای واگیر" بوده است.
به گزارش روزنامه "جهان اقتصاد" سعید نمکی افزوده است که این مدل آن چنان موفق بوده که "امروز با کمال افتخار در مقایسه با آنچه در اثر بیماری بر جهان مسلح به پول، تکنولوژی، ابزار و امکانات میگذرد میتوان بیان کرد که در اکثر استانها به آستانه مهار و کنترل نزدیک شدیم."
او خاطرنشان ساخت که در اواخر دیماه با شروع واگیری کرونا در چین برای جلوگیری از ورود این بیماری به کشور "جلسه اورژانسی با حضور معاون اول رئیس جمهور" برای "لغو پروازهای رفت و برگشت به چین" را تقاضا کرده است.
به رغم اظهارات وزیر بهداشت، توقف پروازهای ماهان به چین روز ۱۲ اسفند در دولت ایران تصویب شد و بنا بر بسیاری از گزارشها پروازهای چین تا اواسط اسفندماه نیز ادامه داشت.
مسعود نیلی، مشاور اقتصادی پیشین حسن روحانی، اخیرا در مطلبی در روزنامه جهان اقتصاد، در نقد عملکرد وزارت بهداشت در زمینه مقابله با کرونا نوشت: «وقتی به تعطیلات نوروزی رسیدیم، با کمال تعجب مشاهده کردیم که فقط به توصیههای اخلاقی و تبسنجی در بدو ورود به مقاصد مسافران بسنده شد.»
سعید نمکی در پاسخ به این انتقادها گفت که "بلافاصله پس از تشخیص اولین موارد کرونا در کشور" پیشنهادهای آن وزارتخانه در مورد تشدید محدودیتها مانند تعطیلی دانشگاهها، اجتماعات، نمازهای جمعه و سایر مراسم "گرچه به سختی ولی با همراهی و همدلی به اجرا در آمد."
عملکرد جمهوری اسلامی در مبارزه با ویروس کرونا چه در داخل و چه در خارج با انتقادهای زیادی روبروست. پیش از اعلام رسمی ابتلا به کرونا در شهر قم در ۳۰ بهمن در شبکههای اجتماعی اخبار زیادی در مورد ورود کرونا به کشور به چشم میخورد. حتی حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر پیشین بهداشت گفته است که در "اوایل دی ۹۸" درباره شیوع ویروس کرونا به دولت و شخص رئیسجمهور هشدار داده است.
"روزنهای به اقتصاد تاریک کشور"
نه تنها عدم اطلاع بهموقع از حضور کرونا در کشور مد نظر منتقدان است بلکه ادامه پروازهای هواپیمایی ماهان نیز از عوامل اصلی شیوع کرونا در کشور دانسته شده است.
جمهوری اسلامی که از همان ابتدا از قرنطینه کردن شهر قم طفره رفت بعد از مدتی که کرونا در کشور گسترش یافت دستور به تعطیلیها و محدودیتهای اجتماعی داد.
بعد از تعطیلات نوروز طرح فاصلهگذاری هوشمند جای محدودیتهای پیشین را گرفت. در این طرح که با انتقادهای بسیاری روبرو شده مشاغل به دو دسته کمخطر و پرخطر تقسیم شده و از پایان فروردین به مشاغل کمخطر اجازه فعالیت مجدد داده شده است.
مسعود نیلی در این باره نوشت: «با کمال تعجب، پس از گذشت تنها دو هفته از شرایط جدید و در حالی که مردم بهتدریج خود را با محدودیتهای جدید تطبیق میدادند، ستاد ملی مقابله با کرونا، حرکت بهسمت عادیسازی را آغاز کرد؛ به گونهای که حتی برای تهران از ۳۰ فروردین تنها محدودیتهای نرم بهکار گرفته خواهد شد.»
او به وزیر بهداشت گوشزد کرد: «طی ماههای آینده چنانچه بیماری روند نامطلوبی را مجدداً آغاز کند، انگشتهای ملامت تنها شما را نشانه خواهد گرفت و آنانی که جان عزیزانشان را در ماههای آینده از دست بدهند از شما سؤال خواهند کرد که با کدام تحلیل آماری اپیدمیولوژیک این توصیه را مطرح کردید.»
سعید نمکی در پاسخ گفت، تمدید محدودیتها "تمهیدات اقتصادی ویژهای" میطلبد که "در شرایط عدم امکان جبران خسارتهای وارده از خزانه" وزارت بهداشت مجبور به ارائه راهکاری بود تا "روزنهای به اقتصاد تاریک کشور" گشوده شود و اینگونه بود که طرح فاصلهگذاری هوشمند تدوین شد.
او همچنین اعلام کرده که "کرونا در اکثر استانها به آستانه مهار نزدیک شده است."