رویترز: تمدید تحریم تسلیحاتی ایران توسط آمریکا دشوار است /سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۹
تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در ماه اکتبر سال جاری به پایان میرسد. آمریکا تلاش میکند این تحریمها را تمدید کند. رویترز به نقل از دیپلماتهای ارشد شورای امنیت همراهی روسیه و چین با این تلاش را بعید ارزیابی میکند.
تحریمهای بینالمللی ناظر بر فروش تسلیحات به جمهوری اسلامی به پایان خود نزدیک میشود. آمریکا دولت ایران را متهم به حمایت از تروریسم کرده و خواستار تمدید این تحریمها شده است. روزنامه نیویورک تایمز روز گذشته از تهیه طرحی توسط مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا خبر داده بود.
آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد نیاز به کسب اکثریت آرای ۱۵ عضو شورای امنیت دارد. افزون بر آن، روسیه و چین به عنوان اعضای ثابت شورای امنیت میتوانند چنین طرحی را وتو کنند.
احتمال وتوی طرح آمریکا
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه نهم اردیبهشت (۲۸ آوریل) به نقل از یکی از دیپلماتهای ارشد کشورهای حاضر در شورای امنیت سازمان ملل گزارش کرده است که آمریکا طرحی در ارتباط با تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران تهیه کرده و در اختیار سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا قرار داده است. این سه کشور نه تنها در شمار اعضای شورای امنیت هستند، بلکه از جمله کشورهایی هستند که در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ حضور دارند.
رویترز در ادامه گزارش خود نوشته است که این طرح هنوز در اختیار سایر اعضای شورای امنیت و از جمله در اختیار دیپلماتهای روسیه و چین قرار نگرفته است.
این خبرگزاری به نقل از یکی از دیپلماتهای وابسته به کشورهای حاضر در شورای امنیت که نخواسته هویتاش فاش شود اعلام کرده است که بعید به نظر میرسد، چین و روسیه در این رابطه با آمریکا همکاری کنند.
این دیپلمات به خبرنگار رویترز گفته است که «این طرح در همان ابتدا ناکام خواهد ماند.» احتمال کسب ۹ رای موافق از بین ۱۵ کشور عضو شورای امنیت برای همراهی در امر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ممکن به نظر میرسد، اما در صورت عدم همراهی روسیه و چین، اجرای چنین طرحی ناممکن خواهد بود.
پیش از آن نیز، روزنامه نیویورک تایمز از تلاشهای آمریکا و وزیر امور خارجه آن کشور برای جلب نظر مساعد روسیه و چین با طرح تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران خبر داده بود.
رویترز در ادامه گزارش خود نوشته است که روسیه و چین تا کنون به درخواست این خبرگزاری برای اعلام موضع در خصوص درخواست آمریکا واکنش نشان ندادهاند.
در صورت عدم همراهی روسیه و چین، آمریکا بر آن است تا از حق خود به عنوان یکی از کشورهای ذیربط در توافق هستهای با ایران برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی بهره گیرد.
یک دیپلمات ارشد یکی از کشورهای اروپایی عضو شورای امنیت نیز که نخواست هویتش اعلام شود به خبرنگار رویترز گفته است که این تلاش آمریکا نتیجه چندانی به همراه نخواهد داشت. این دیپلمات گفته است که آمریکا نمیتواند هم از توافق هستهای با ایران پا پس بکشد و هم در صورت نیاز خود به آن ارجاع دهد.
تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر به پایان میرسد. از این رو، آمریکا تلاش دارد تا این تحریمها را تمدید کند.