موسوی: پرونده ایران به شورای امنیت برود پاسخ قاطع می‌دهیم /دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹

image.png

عباس موسوی می‌گوید در صورتی که آمریکا جلوی خاتمه تحریم تسلیحاتی ایران را بگیرد واکنش تهران قاطعانه خواهد بود. دبیر شورای عالی امنیت ملی این واکنش را خروج از توافق هسته‌ای و برجام اعلام کرده است.

مطابق توافق هسته‌ای میان جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی که تیرماه ۱۳۹۴ امضاء شد، تحریم‌های تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ابتدای آبان ماه امسال خاتمه می‌یابد.

آمریکا از مدتی پیش تلاش‌هایی را آغاز کرده که هدف آن تمدید این تحریم‌ها از طریق ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل است و مقامات ایرانی در روزهای گذشته یکی پس از دیگری نسبت به پیامدهای این کار هشدار می‌دهند.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه صبح دوشنبه، ۱۵ اردیبهشت (چهارم مه) در نشست خبری هفتگی خود آمریکا را به عدم پایبندی به تعهدات بین‌المللی، از حمله در ارتباط با توافق هسته‌ای متهم کرد و گفت واشنگتن به حاکمیت قانون در روابط بین‌الملل اعتقادی ندارد.

مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده چند روز پیش گفته بود آمریکا با استفاده از ظرفیت‌های قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و "هر راهکار دیگری" تلاش خواهد کرد تحریم تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی تمدید شود.

مطابق این قطعنامه که در پیوند با توافق هسته‌ای صادر شد "مشارکت‌کنندگان" در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) می‌توانند در صورت خودداری جمهوری اسلامی از اجرای تعهدات برجامی و بی‌نتیجه ماندن رایزنی‌ها در کمیسیون حل اختلاف، پرونده را به شورای امنیت ارجاع دهند.

آمریکا ادعا می‌کند که به رغم خروج از توافق هسته‌ای در اردیبهشت ۱۳۹۷، همچنان از "مشارکت‌کنندگان" برجام است و بر همین اساس می‌تواند سازوکار حل اختلاف موسوم به مکانیسم ماشه را فعال کند.

به گزارش خبرگزاری فارس عباس موسوی معتقد است آمریکا با خروج از توافق هسته‌ای یک توافق چندجانبه را نقض کرده و دیگر عضوی از آن محسوب نمی‌شود.

او در جمع خبرنگاران گفت: «برجام دستاوردهای مختلفی داشته که رفع تحریم‌های تسلیحاتی یکی دیگر از دستاوردهای برجام بوده است. آمریکا با خروج غیرقانونی خود، خواسته که تمام دستاوردهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی برجام را از بین ببرد و به خیال خود فکر می‌کنند می‌توانند چنین کنند.»

تهدید به "اقدام مقتضی و قاطع"

سخنگوی وزارت خارجه درباره واکنش ایران به تلاش‌های اخیر ایالات متحده برای ارجاع پرونده جمهوری اسلامی به شورای امنیت افزود: «امیدواریم کار به آنجاها نکشد و احساس می‌کنیم نکشد، ولی اگر به فرض محال رخ دهد پاسخ ایران به این اقدام و حرکت مقتضی و قاطع خواهد بود. اجازه دهید در اگر ننشینیم و اگر رخ داد شاهد خواهید بود که ایران چه پاسخی خواهد داد.»

موسوی درباره چگونگی عکس‌العمل ایران به اقدام احتمالی آمریکا توضیح بیشتری نداد اما گفت در این زمینه رایزنی‌هایی با کشورهای باقیمانده در توافق هسته‌ای در جریان است و به آنها اعلام شده تمدید تحریم‌های تسلیحاتی "موضوعی نیست که ایران از کنار آن به راحتی بگذرد".

تا کنون شماری از مسئولان و مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی در مورد اقدام ایران درصورت موفقیت احتمالی آمریکا و تمدید تحریم تسلیحاتی از گزینه‌هایی نظیر خروج از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) سخن گفته‌اند.

هشدار درباره "مرگ ابدی برجام"

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی روز یک‌شنبه در یک پیام توئیتری با صراحت بیشتری در این باره اظهار نظر کرد و نوشت "پیکر کم‌جان برجام" در صورت تمدید تحریم‌های تسلیحاتی "به مرگ ابدی خواهد رفت".

Hello World!