دولت جدید عراق از پارلمان این کشور رای اعتماد گرفت /پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۹
رای اعتماد مجلس عراق به دولت مصطفی کاظمی به پنج ماه جنگ قدرت در این کشور و بحران سیاسی ناشی از آن پایان داد. وزیر امور خارجه آمریکا به کاظمی تبریک گفته و از تمدید معافیت ناظر بر واردات برق از ایران خبر داده است.
مصطفی کاظمی، رئیس پیشین سازمان اطلاعات عراق، از سوی پارلمان این کشور به عنوان نخستوزیر رای اعتماد گرفت.
سایت "تاگسشاو" وابسته به شبکه یک تلویزیون آلمان روز پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت (هفتم مه) با انتشار گزارشی به موضوع اخذ رای اعتماد دولت جدید عراق از پارلمان این کشور پرداخته است.
جنگ قدرت و مخالفت قدرتهای منطقهای و جهانی مانع از تشکیل دولت جدید در این کشور شده بود. اکنون، پس از پنج ماه بحران سیاسی فراگیر، مجلس عراق به مصطفی کاظمی رای اعتماده داده است.
نخستوزیر جدید عراق، مصطفی کاظمی، رئیس پیشین سازمان اطلاعات ملی عراق است. اکثریت نمایندگان مجلس عراق به این سیاستمدار شیعه رای اعتماد دادند. خبر کسب رای اعتماد از مجلس عراق در همه رسانههای این کشور بازتاب یافته است.
بحران سیاسی پس از کنارهگیری عبدالمهدی
مصطفی کاظمی که ۵۳ سال سن دارد، جانشین عادل عبدالمهدی میشود. عبدالمهدی سال گذشته به علت گسترش اعتراضات تودهای از مقام نخستوزیری کنارهگیری کرده بود.
اوضاع وخیم اقتصادی حاکم بر عراق باعث اعتراضات مردم عراق شده بود. در پی گسترش این اعتراضات، عبدالمهدی ناگزیر به استعفا شد. مصطفی کاظمی، جانشین او، انتخاب خود را وامدار سازش و توافق جریانهای مخالف است.
شروع جلسه رایگیری مجلس درباره نخستوزیری کاظمی چند بار به تعویق افتاده بود. او در شرایطی از مجلس رای اعتماد میگیرد که سرنوشت برخی از پستهای کلیدی در کابینهاش هنوز روشن نشده است.
از آن جمله میتوان به دو وزارتخانه مهم این کشور، یعنی وزارت نفت و وزارت امور خارجه اشاره کرد. مجلس بر آن است تا در آینده نسبت به این دو وزارتخانه تصمیم بگیرد.
افزون بر آن، پنج کاندید دیگر کاظمی برای وزارتخانههای دیگر نیز نتوانستند از مجلس عراق رای اعتماد بگیرند. به این ترتیب، مصطفی کاظمی کار خود را در شرایطی آغاز میکند که تکلیف هفت وزارتخانه این کشور ناروشن است.
کاظمی با انتشار یک پست توییتری اعلام کرده است که به تلاش خود برای یافتن بهترین گزینهها برای وزارتخانههای بدون سرپرست ادامه خواهد داد.
بر اساس گزارش رسانههای عراق، مصطفی کاظمی در سخنرانی خود در برابر نمایندگان مجلس درباره برنامه دولتش برای مهیا ساختن انتخابات جدید پارلمانی در این کشور سخن گفته است.
عراق تا پیش از انتخاب نخستوزیری مصطفی کاظمی، با بحرانی سیاسی روبهرو بود. پیش از رای اعتماد مجلس به مصطفی کاظمی، دو کاندید دیگر پست نخستوزیری نتوانسته بودند، اعتماد اکثریت نمایندگان را جلب کنند.
بحران سیاسی حاکم بر عراق با توجه به شیوع بیماری کرونا و سقوط بهای نفت خام با بحران مالی و اقتصادی نیز همراه شده بود. سقوط بهای نفت خام، عملا تنگناهای مالی جدی برای عراق به همراه خواهد داشت. بخش اعظم درآمدهای ارزی عراق وابسته به صادرات نفت خام است.
پمپئو و تبریک به مصطفی کاظمی
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در یک تماس تلفنی آغاز به کار مصطفی کاظمی را به او تبریک گفته است.
وزیر امور خارجه آمریکا در این تماس تلفنی از آمادگی این کشور از "همکاری با دولت جدید عراق برای تامین امنیت و رفاه مردم عراق" سخن گفته است.
پمپئو در عین حال اعلام کرده است که برای حمایت از دولت جدید عراق، تصمیم ناظر بر معافیت واردات برق این کشور از ایران را برای مدت ۱۲۰ روز تمدید خواهد کرد.
پمپئو این اقدام دولت آمریکا را نشانه رویکرد مثبت این کشور در ارتباط با فراهم ساختن شرایط موفقیت دولت جدید عراق اعلام کرده است.