سفیر پیشین ایران در اردن، احتمال بروز جنگ بین ایران و آمریکا در خلیج فارس را بعید دانست /۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹
نصرتالله تاجیک سفیر پیشین ایران در اردن نسبت به این احتمال که ممکن است ایران و ایالات متحده به درگیری جنگی در خلیج فارس کشانده شوند، ابراز تردید کرد و گفت: «بعید است دو کشور به رویارویی نظامی و مستقیم در خلیج فارس برسند مگر آنکه بر اثر یک خطای محاسباتی از سوی یکی از دو کشور رخ دهد».
تاجیک درباره تحولات و وضعیت منطقه خلیج فارس در دوران شیوع ویروس کرونا گفت: کورونا چنان شوکی به جهان وارد کرده که همگان به فکر آن هستند که از خود محافظت کنند و فرصتی برای تئوریپردازی فراهم نشده و مسائل مطرح شده هم مفروضات هستند.
این سفیر پیشین ایران در اردن افزود: تاکنون ویروس کروتا تاثیری بر سیاست خارجی کشورهای منطقه نگذاشته و موجب تغییر راهبردها نشده است، شاید کشورها از نظر عملیاتی، در ابتدای امر مقداری به درونگرایی سوق یابند اما در نهایت، کرونا میتواند موجب همکاریهای بینالمللی در زمینههای مختلف – به ویژه آنچه به سلامت فردی و بهداشت عمومی ضربه میزند – را به همراه داشته و مورد توجه قرار دهد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، تصریح کرد: توجه به توسعه همکاریهای بهداشتی، تغییرات اقلیمی، مسائل زیست محیطی، آلودگی دریاها، طوفانهای گرد و غبار و پیشروی شنریزها از جمله زمینههای مشترک برای همکاری کشورهای منطقه در دوران پسا کرونا است که اگرچه در گذشته هم وجود داشته اما آنچنان مورد توجه نبوده است.
تاجیک افزود: شیوع ویروس کرونا و تبدیل شدن به آن به یک همهگیری جهانی نشان داد شیوع هر نوع ویروسی میتواند زمینهساز یک فاجعه در ابعاد بینالمللی شود و همه کشورهای دنیا را درگیر آن کند.
وی گفت: روابط کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس با ایران روابط شکوفایی نیست آنهم در منطقه حساسی که تولیدکننده و تامینکننده نیمی از انرژی دنیا است.
تاجیک افزود: کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به دلیل عدم توسعهیافتگی فکر میکنند برجام و حل اختلافات ایران با غرب به ویژه آمریکا میتواند به هژمونی ایران و تغییر توازن کامل منطقهای به سود تهران منجر شود. به همین خاطر، آنها در ماجرای توافق هستهای در مقابل ایران ایستادگی کردند.