سفیر روسیه در سازمان ملل درباره برجام: آمریکا هرگونه حقی را از دست داده است /چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد میگوید، مسکو با هرگونه تلاش ایالات متحده آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران و بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه این کشور، مخالفت خواهد کرد.
اظهارات واسیلی نبنزیا در کنفرانس خبری ویدیویی روز سه شنبه (۲۲ اردیبهشت) روشن کرد که دولت ترامپ برای پیشبرد هر گونه اقدام برای تحمیل تحریمهای بیشتر علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد، جایی که روسیه هم حق وتو دارد، با مشکل روبرو خواهد شد. این جمعبندی خبرگزاری فرانسه از سخنان اخیر سفیر روسیه در سازمان ملل است.
معامله تسلیحاتی با ایران بر اساس قطعنامه شورای امنیت که در سال ۱۳۹۴ در ارتباط با توافق هستهای به تصویب رسید، برای بازه زمانی پنج سال ممنوع شد. مهرماه امسال (اکتبر) این تحریمها به پایان میرسند.
ایالات متحده در اواخر ماه آوریل، پیشنویس قطعنامه جدیدی را در اختیار برخی اعضای شورای امنیت قرار داد که هدف از آن تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران بدون محدودیت زمانی است.
از آن سو، روسیه خواست و تمایل خود برای از سرگیری فروش تسلیحات به تهران را هیچگاه پنهان نکرده است.
روسیه "دلیلی برای تحریم تسلیحاتی ایران نمیبیند"
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل تحریم تسلیحاتی علیه ایران را "محصول جانبی" توافق هستهای میداند که به گفته او، برای مدت زمان مشخصی تعریف شده است.
این مقام روسی گفته است که «این تحریم در ماه اکتبر به پایان میرسد و این مسئله برای ما روشن است. دلیلی برای اعمال تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران نمیبینم.»
از این مقام روسی همچنین درمورد این موضوع بحثبرانگیز که آیا دولت ترامپ احتمالا از امکان فعال کردن "مکانیسم ماشه"، مندرج در توافق برجام، استفاده خواهد کرد یا خیر سؤال شد.
"آمریکا از برجام بیرون رفت و در را پشت سرش بست"
واسیلی نبنزیا در پاسخ به این پرسش تأکید کرد: «برای فعال کردن مکانیسم ماشه شما باید یکی از طرفهای برجام باشید، و آمریکا در ۸ مه ۲۰۱۸ با افتخار اعلام کرد که از این توافق بیرون میآید و در را هم پشت سرش بست.»
او ادامه داد: «حالا آمدهاند، در میزنند و میگویند، یک لحظه صبر کنید، یک چیز کوچک را در برجام فراموش کردیم، بگذارید برگردیم، این تغییر را انجام میدهیم و دوباره میرویم بیرون.»
نبنزیا تلاش آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه را "مضحک" نامید و تأکید کرد که "برای من این مسئله کاملا روشن است. آنها عضو [برجام] نیستند و حق استفاده از ابزارهای ارائهشده در برجام را ندارند.»
او همچنین خطاب به دولت ترامپ پرسید، از بازگرداندن تمامی تحریمها "چه سودی عادیشان میشود؟". به گفته نبنزیا: «فعال کردن مکانیسم ماشه به معنای پایان برجام خواهد بود.»
نبنزیا معتقد است، با فعال کردن این گزینه "سرزدهترین بازرسیها" که تاکنون از یک کشور انجام شده، متوقف خواهد شد. سفیر روسیه در سازمان ملل میگوید: «پرسش من این است که آیا آمریکا به چنین پیشامدی علاقمند است؟»
آمریکا به عنوان "یکی از شرکای برجام"
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یکی از مقامات دولت ترامپ که نخواست نامش فاش شود میگوید، در حال حاضر دولت برنامهای برای دامن زدن به موضوع مناقشهبرانگیز فعال کردن مکانیسم ماشه ندارد.
اگرچه دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از برجام بیرون آمد، ایالات متحده اما این حق را برای خود محفوظ میداند که در صورت "عدم اجرا و عملکرد قابل توجه" از سوی ایران، خواستار بازگشت تحریمهای پیشبینی شده در این توافق شود.
این موضع مبتنی بر استدلال حقوقی جدید وزرات امور خارجه آمریکا از ماه دسامبر است که بر پایه آن، ایالات متحده گرچه از برجام بیرون آمده اما با استناد به قطعنامه شورای امنیت یکی از "شرکای" این قرارداد محسوب میشود.
از نبنزیا پرسیده شد، مرجعی قانونی که میتواند بگوید آیا آمریکاییها هنوز امکان فعال کردن مکانیسم ماشه را دارند یا خیر، کیست؟ او پاسخ داد: «در وهله اول این بستگی به اعضای شورای امنیت دارد و پیش از همه به خود کشورهای شرکتکننده در توافق برجام.»
اوایل اردیبهشت گزارشهایی مبنی بر تلاشهای وزیر خارجه آمریکا برای تدوین ادله حقوقی منتشر شد که براساس آنها، آمریکا به عنوان "یکی از شرکتکنندگان در برجام" برای تمدید یا افزایش تحریمها تلاش خواهد کرد.
"همنظری" نماینده روسیه با ظریف
نبنزیا به نامهای از محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، اشاره میکند که به آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل نوشته شده است. در این نامه، ظریف "اعمال غیرقانونی تحریمهای یکجانبه" آمریکا علیه ایران را "در تناقض روشن با تعهدات آن دولت ذیل حقوق بینالملل" دانسته است.
نبنزیا با نقل قول از ظریف میگوید: «آمریکاییها با خروج از برجام هرگونه حقی را از دست دادهاند.»
سفیر روسیه در سازمان ملل ضمن ابراز همنظری کامل با ظریف، سخنان وزیر خارجه ایران را "یک تفسیر درست حقوقی" ارزیابی میکند.
تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران، در صورت تأیید صلحآمیز بودن برنامه هستهای این کشور، ۲۷ مهرماه (۱۸ اکتبر) برداشته میشوند.