سخنگوی قوه قضائیه: حدود ۱۰ هزار نفر از زندانیان عفو میشوند / پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸
پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸
ارسال
نسخه چاپی
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه چهارشنبه ۲۸ اسفند گفته است، حدود ۱۰ هزار نفر از زندانیان، مشمول عفو رهبر جمهوری اسلامی خواهند شد که «بیش از یک دوم» این تعداد، «زندانیان امنیتی» هستند.
روز گذشته رسانههای ایران گزارش دادند که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، با پیشنهاد رئیس قوه قضائیه برای آزادی شماری از زندانیان موافقت کرده است. براساس پیشنهاد رئیس قوه قضائیه، این عفو شامل زندانیان سیاسی با بیش از پنج سال محکومیت نمیشود.
غلامحسین اسماعیلی در گفت وگو با ۲۱ شبکه یک تلویزیون گفته است، «همه کسانی که در این عفو، مشمول عفو شده اند از زندان آزاد میشوند، اما در عفوهای قبلی در برخی موارد، تقلیل مجازات بود و فرد در زندان میماند.»
غلامحسین اسماعیلی اضافه کرده است: «جمع قابل توجهی از کسانی که در مرخصی هستند از این عفو برخوردار میشوند و محکومیت آنها پایان مییابد و نیازی به بازگشت دوباره آنها به زندان نخواهد بود و در نتیجه محکومیت این افراد، تمام شده تلقی میشود و به زندان باز نخواهند گشت.
به گزارش رویترز، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، اخیرا در گزارشی به شورای حقوق بشر سازمان ملل، شمار زندانیان در ایران را ۱۸۹ هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرده بود.
غلامحسین اسماعیلی با این حال گفته است که این عفو شامل «زندانیانی که آزادی آنها امنیت شهروندان را به مخاطره میاندازد» یا « متنبه نشدند و دوباره مرتکب جرم شدند» نخواهد شد.
در هفتههای اخیر و با همهگیری گسترده کرونا در ایران، درخواستها برای آزادی زندانیان بالا گرفت و از جمله گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، عفو بینالمللی، زندانیان سیاسی سابق و گروهها و نهادهایی دیگر خواستار این اقدام شدند.
پس از آن قوه قضائیه جمهوری اسلامی از اعطای مرخصی به شمار زیادی از زندانیان خبر داد و سخنگوی این قوه نیز روز سهشنبه گفت تاکنون در مجموع ۸۵ هزار زندانی به دلیل شیوع کرونا مرخصی دریافت کردهاند.
اما این ادعا با تردیدهایی روبهرو شده و از جمله عبدالکریم حسینزاده، نماینده نقده و اشنویه در مجلس، روز سهشنبه در توئیتی نوشت هنوز تعدادی از زندانیان مشکوک به کرونا در زندان هستند و احتمالا برخی افراد وابسته به قوه قضائیه بخشنامه رئیس این قوه را «نمایشی و تنها برای بستن دهان افکار عمومی» فرض کردهاند.
از سوی دیگر وضعیت زندانیان سیاسی که عمده آنها از «عفو» رهبر جمهوری اسلامی مستثنی شدهاند نیز اعتراضاتی را برانگیخته است.
نسرین ستوده، حقوقدان و فعال حقوق بشر زندانی در اوین، روز دوشنبه اعلام کرد در اعتراض به جلوگیری از آزادی زندانیان سیاسی دست به اعتصاب غذا زده است.
شماری از خانواده زندانیان سیاسی نیز در روزهای اخیر گفتهاند عزیزان زندانیشان مشمول آزادی یا مرخصی نشده و همچنان در زندان هستند.
سام رجبی ، از متهمان پرونده محیط زیست که گزارشهایی در خصوص ابتلای او به ویروس کرونا منتشر شده بود پس از انتقال به بیمارستان دوباره به زندان بازگردانده شده است.
کتایون رجبی، خواهر سام رجبی، در توئیترش نوشت که برادرش را که موقتا به بیمارستان منتقل کرده بودند بار دیگر به زندان بردهاند.