اشرف غنی دستور آزادی ۵ هزار زندانی طالبان را صادر کرد /10 مارس 2020 - 20 اسفند 1398

اشرف غنی

20 اسفند 1398

محمد اشرف‌غنی، رئیس جمهوری افغانستان یک روز پس از مراسم تحلیف دستور رسمی برای آزادی ۵ هزار زندانی طالبان را صادر کرد.

این یکی از شروط اصلی توافق‌نامه صلح میان آمریکا و طالبان بود که هفته گذشته به امضای طرفین رسید اما آقای غنی ضمن مخالفت با آن گفته بود هیچ‌کس نمی‌تواند دولت افغانستان را مجبور به چنین کاری کند و ضمنا از نظر او آزادی این حجم زندانی زمان‌بر و نیازمند مرحله‌بندی است.

در حکم صادره از سوی آقای غنی که عصر سه‌شنبه، ۲۰ اسفند، منتشر شد آمده که در مرحله اول آزادی ۱۵۰۰ زندانی طالبان ظرف چهار روز آینده آغاز می‌شود و روزانه ۱۰۰ زندانی طالبان پس از گذراندن مراحل اداری آزاد خواهند شد.

در این حکم آمده که همه زندانیان پیش از آزادی باید در یک تعهد نامه کتبی تضمین دهند که دیگر "به صفوف جنگ" باز نخواهند گشت و همچنین از همه آنها مشخصات بیومتریک گرفته خواهد شد.

صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان جزئیات این حکم را در شبکه اجتماعی توییتر خودش منتشر کرده و از آن به عنوان "فرمان عفو مجازات و رهایی" یاد کرده که به مناسبت آغاز مذاکرات میان دولت افغانستان و گروه طالبان صورت گرفته است.

آغاز مذاکرات "بین الافغانی" از امروز، یعنی سه‌شنبه ۲۰ اسفند-دهم مارس، یکی دیگر از مفاد توافقنامه ۲۹ فوریه میان آمریکا و طالبان بود.

سهیل شاهین، سخنگوی دفتر قطر گروه طالبان گفته که براساس موافقت‌نامه صلح آمریکا و طالبان پنج هزار زندانی باید قبل از آغاز گفتگوهای "بین‌الافغانی" به صورت یکجا رها شوند.

زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان نیز با اشاره به فرمان رئیس جمهور غنی درباره آزادی پنج‌هزار زندانی گفته که این زندانیان بر اساس فهرستی که طالبان داده‌اند، سر از روز شنبه هفته آینده از بند آزاد شوند. طالبان از قبل توافق نموده‌اند که تا یک هزار زندانی دولت را رها کند.

او در یک رشته توییت‌های افزوده که "من از هر دو طرف تقاضا می‌نمایم که فوراً در دوحه، قطر برای گفتگو با هم بنشینند و جزئیات را تنظیم کنند. دولت افغانستان با این کار توافق نموده‌است. تطبیق این کار گام عمده‌ای در روند صلح خواهد بود".

U.S. Special Representative Zalmay Khalilzad@US4AfghanPeace

رئیس جمهور غنی امشب فرمانی صادر نمود تا ۵۰۰۰ زندانی طالبان، بر اساس فهرستی که طالبان ارائه نموده اند، سر از شنبه از بند آزاد شوند. طالبان از قبل توافق نموده اند که تا ۱۰۰۰ زندانی جانب دولت افغانستان را رها می کنند.

۵۸۳

۱:۴۹ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۸

اطلاعات و حریم شخصی آگهی‌های توییتر

۱۶۲ نفر دارند درباره این صحبت می‌کنند

با وجود این، آقای غنی آقای روز شنبه (۱۵حوت/اسفند) در مراسم گشایش سال جدید کاری شورای ملی افغانستان گفته بود که رهایی زندانیان طالبان باید براساس یک روند شفاف و راه‌کار واضح صورت گیرد که مردم افغانستان مطمئن شوند تا بعد از رهایی آنها تغییر مثبت و آتش بس کامل را شاهد خواهند بود.

جزییات حکم اشرف‌غنی چیست؟

ارگ کابل، عصر سه‌شنبه جزئیات حکم رئیس جمهوری درباره نحوه آزادی این ۵ هزار زندانی طالبان را چنین اعلام کرد:

  • ماده اول. محبوسین که با استفاده ازین فرمان رها می‌گردند مکلف به ارایه تعهد کتبی مبنی بر عدم برگشت آنان به صفوف جنگ می‌باشند. رهایی محبوسین مندرج این فرمان، بعد از تکمیل پروسه بایومتریک آنان صورت می‌گیرد.
  • ماده دوم. عفو مجازات و رهایی تعداد (۱۵۰۰) یک هزار و پنج‌صد تن محبوس مربوط به گروه طالبان به نشانه حسن نیت از محبس و توقیف خانه پروان سر از تاریخ ۲۴ حوت سال روان آغاز می گردد. در هر روز ۱۰۰ تن از محبوسین مربوط به گروه طالبان با در نظرداشت سن، وضعیت صحی و مدت حبس باقیمانده رها گردند.
  • ماده سوم. بعد از آغاز و در جریان مذاکرات مستقیم میان هیات تعیین شده از جانب جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان، در هر دو هفته به تعداد ۵۰۰ تن محبوس مربوط به گروه طالبان که مجموع شان به ۳۵۰۰ تن می‌رسد، مشروط به اینکه سطح خشونت‌ها به طور چشمگیر کاهش یابد، رها گردند.
  • ماده چهارم. دفتر شورای امنیت ملی مسئولیت تطبیق این فرمان را به عهده دارد.

آمریکا امیدوار است با آغاز مذاکرات "بین‌الافغانی" خشونت در این کشور متوقف و افغانستان به سوی صلح حرکت کند اما بسیاری از ناظران پس از برگزاری دو مراسم تحلیف همزمان که آقایان غنی و عبدالله روز گذشته در کابل برگزار کردند، نگران قدرت و توانایی تیم مذاکره کننده ارگ در برابر طالبان‌اند.

با بالا گرفتن بحث مذاکرات صلح افغانستان با طالبان پس از امضا شدن توافقنامه صلح آمریکا با این گروه بسیاری از فعالان نگران بازگشت طالبان به قدرت و محدود شدن حقوق زنان هستند. چرا که طالبان در زمان حاکمیت شان قوانین سختگیرانه‌ای در برابر زنان داشتند و گزارش‌های متعددی از نقض گسترده حقوق زنان از سوی طالبان وجود داشته است.

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین آمریکا، امروز، سه شنبه ۲۰ اسفند، در نشستی در مقر سازمان ملل متحد با اشاره به مذاکرات صلح افغانستان با طالبان گفت زنان افغان باید در این مذاکرات سهم داشته باشند و حقوق آنها نباید نادیده گرفته شود.

خانم کلینتون که در نشست "روند بین‌الافغانی صلح: زمانی حیاتی برای زنان افغان" در نیویورک حرف می‌زد همچنین گفت زنان افغان امروز بیم آن را دارند که نه تنها حقوق‌شان در مذاکرات با طالبان نادیده گرفته شود بلکه دستاوردهایی که آنها در سالهای گذشته به دست آورده‌اند به یکباره برای "صلحی که ادامه دار نخواهد بود" از بین برود.

این نشست از سوی دفتر نمایندگی بریتانیا در سازمان ملل و همچنین نمایندگی افغانستان در سازمان ملل امروز برگزار شد. در این نشست در کنار شماری از فعالان حقوق زنان از افغانستان، نمایندگانی از کشورهای مختلف نیز شرکت کرده بودند.

Hello World!